Міжнародні контакти фізиків України з ученими Західної Європи в XIX – на початку XX ст. - Литвинко, А.С.; Пономаренко, Л.П. (Питання історії науки і техніки, 2016)
У статті висвітлюються міжнародні контакти фізиків України з ученими
Західної Європи в XIX - на початку XX ст., які здійснювались завдяки відрядженням
за кордон на стажування з метою удосконалення знань та наукової роботи в лабораторіях відомих європейських вчених. Це перш за все науковці, які працювали у різні
роки в харківському, київському, львівському та одеському університетах, харківському та київському політехнічних інститутах, – М.П.Авенаріус, М.М.Шіллер, О.П.Грузинцев, Г.Г. Де Метц, Л.Й.Кордиш, Т.О.Афанасьєва-Еренфест та інші, які після повернення сприяли розбудові фізики в Україні на високому рівні. В статье освещаются
международные контакты физиков Украины с учеными Западной Европы в XIX - начале XX ст., которые осуществлялись благодаря командировкам за границу на стажировку с целью усовершенствования знаний и научной работы в лабораториях известных европейских ученых. Это прежде всего ученые, работавшие в разные годы в
харьковском, киевском, львовском и одесском университетах, харьковском и киевском политехнических институтах - М.П.Авенариус, М.М.Шиллер, О.П.Грузинцев, Т.О.Афанасьева-Еренфест, Г.Г. Де Метц, Л.И. Кордиш и другие, которые по возвращении способствовали развитию физики в Украине на высоком уровне. In the article international contacts of ukrainian physicists with scientists from Western Europe
in the XIX – at the beginning of XX century which were carried out thanks to trips
abroad for training to improve knowledge and research in the laboratories of renowned
European scientists, have been discussed. It is above all scientists working in different
years in Kharkiv, Kyiv, Lviv and Odessa University, Kharkiv and Kyiv Polytechnic Institute
- M.Avenarius, M.Shiller, O.Gruzintsev, T.Afanaseva-Ehrenfest, G. De Metz, L.Kordish and
others who have contributed after their return on the development of physics at a high level
in Ukraine.