Підводна парадигма українського козацтва - Калініченко, О.О. (Питання історії науки і техніки, 2016)
Розглянуті історичні дані та припущення про бойове застосування підводних
човнів українськими козаками кінця ХVI ст. Аналіз достовірності базується на врахуванні аспектів технічної можливості та історичної, стратегічної й тактичної доречності такого застосування. Рассмотрены исторические данные и предположения о боевом применении подводных лодок
украинскими казаками конца ХVI в. Анализ достоверности базируется на учете аспектов технической возможности и исторической, стратегической и тактической уместности такого применения. Considered historical data and assumptions about the combat use of submarines Ukrainian Cossacks in
the late sixteenth century. reliability analysis is based on the incorporation of technical features
and the historical, strategic and tactical relevance of this application.