Энерго- и ресурсосберегающие технологии в проектах ГП "ГИПРОКОКС" - Рудыка, В.И. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2016)
Представлен опыт работы ГП "ГИПРОКОКС" по внедрению энергосберегающих технологий и повышению энергоэффективности при разработке научно-технической документации для строительства новых и реконструкции действующих коксохимических предприятий. Использован системный подход к энергосбережению. Описаны основные направления по энергосбережению в коксохимическом производстве: энергосберегающие мероприятия при выпуске основной продукции - кокса и химических продуктов коксования; внедрение технологии трамбования угольной шихты совместно с сухим тушением кокса. Рассмотрен актуальный вопрос термохимической переработки низкосортного каменного угля, бурого угля и другого углеродсодержащего сырья в моторные топлива и другие технологические продукты. Представлено досвід роботи ДП «ГІПРОКОКС» щодо впровадження енергозберігаючих технологій та підвищення енергоефективності при розробці науково-технічної документації для будівництва нових та реконструкції діючих коксохімічних підприємств. Використано системний підхід до енергозбереження. Описано основні напрямки з енергозбереження в коксохімічному виробництві: енергозберігаючі заходи при випуску основної продукції — коксу та хімічних продуктів коксування впровадження технології трамбування вугільної шихти спільно з сухим гасінням коксу. Розглянуто актуальне питання термохімічної переробки низькосортного кам'яного вугілля, бурого вугілля та іншої низькосортної вуглевмісної сировини на моторні палива та інші технологічні продукти. SE «GIPROKOKS» work experience related to energy-saving technologies and energy efficiency in the development of scientific and technical documentation for the projects of existing and reconstructed coke oven and by-product enterprises is presented. Systematic approach to energy efficiency is applied. The main directions of energy-saving at coke oven and by-product plants are described: energy-saving measures in the main product production — coke and by-products from coking process; introduction of coal blend stamping technology, together with the dry cooling of coke. Challenging issue of thermochemical treatment of low-grade coal, brown coal and other carbonaceous feed into motor fuels and other technology products is reviewed.