Упровадження гармонізованих технічних вимог до якості авіаційного бензину та палива для реактивних двигунів - Бойченко, С.В.; Яковлєва, А.В.; Шкільнюк, І.О. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2016)
Розглянуто сучасний стан нормативно-технічного регулювання у сфері авіапаливозабезпеченя. Наведено основні принципи підходу до нормативно-технічного регулювання у країнах ЄС, а також у інших розвинених країнах. Розглянуто основні нормативні документи, що визначають вимоги до якості авіаційних бензинів та палив для реактивних двигунів. Приділено увагу проблемі невизнання багатьма провідними державами аваційних палив українського виробництва у зв'язку з деякою невідповідністю вимог до якості палив вітчизняних та міжнародних стандартів. Розглянуто документи, що регулюють відносини у сфері авіапаливозабезпечення, які було покладено в основу розроблюваного регламенту. Представлено розділи технічного регламенту та розглянуто основний їх зміст. Зроблено висновки про доцільність розроблення технічного регламенту, а також про позитивні наслідки його впровадження в Україні. Рассмотрено современное состояние нормативно-технического регулирования в сфере авиатопливообеспечения. Представлены основные принципы подхода к нормативно-техническому регулированию в странах ЕС, а также в других развитых странах. Рассмотрены основные нормативные документы, определяющие требования к качеству авиационных бензинов и топлив для реактивных двигателей. Уделено внимание проблеме непризнания многими ведущими странами авиационных топлив украинского производства в связи с некоторым несоответствием требований к качеству топлив отечественных и международных стандартов. Рассмотрены документы, регулирующие отношения в сфере авиатопливообеспечения, которые были положены в основу разрабатываемого регламента. Представлены разделы технического регламента и рассмотрено их основное содержание. Сделаны выводы о целесообразности разработки технического регламента, а также о положительных последствиях егo внедрения в Украине. Modern state of normative-technical regulation in sphere of aviation fuel supply is presented in the article. The article describes in details the main principles of approach to normative-technical regulation in EU countries and other developed countries. The main normative documents that determine requirements to aviation gasolines and jet fuels are presented in the articles. Attention is paid to the problem of unaknowledgement of jet fuels produced in Ukraine by numerous leading countries. It is connected with some inconformity of requirements to jet fuels quality stated in Ukrainian and international standards. The article describes documents that regulate relations in sphere of aviation fuel supply and that were used as a base for future technical regulation. The parts of the developed technical regulation are presented and the main content of these parts are considered. There was done the conclusion about practicability of technical regulation development and about positives consequences in a result of its implementation in Ukraine.