Методи дослідження будови та чистоти вуглецевих нанотрубок (Огляд) - Вавриш, А.С.; Марчук, Ю.В.; Праженнік, Ю.Г. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2016)
Протягом декількох останніх десятиліть вуглецеві нанотрубки поступово стають важливим індустріальним матеріалом. Недостатність та несистематичність інформації щодо методів дослідження чистоти та будови вуглецевих нанотрубок призводить до неможливості зіставлення результатів, одержаних різними авторами. Ця стаття є оглядом наукової літератури з єдиною метою - розглянути та підсумувати такі існуючі методи, як скануюча електронна мікроскопія, просвічуюча електронна мікроскопія, спектроскопія комбінаційного розсіювання світла, термогравіметричні методи аналізу, а також адсорбції газу для вивчення поверхні. Зроблено огляд існуючих дефектів у графеновому шарі та нанотрубках. На протяжении нескольких последних десятилетий углеродные нанотрубки постепенно становятся важным индустриальным материалом. Недостаточность и несистематичность информации касательно методов исследования чистоты и структуры углеродных нанотрубок приводит к невозможности сопоставления результатов, полученных разными авторами. Эта статья представляет собой обзор научной литературы с единственной целью — рассмотреть и обобщить такие существующие методы, как сканирующая электронная микроскопия, просвечивающая электронная микроскопия, спектроскопия комбинационного рассеяния света, термогравиметрические методы анализа, а также адсорбции газа для изучения поверхности. Сделан обзор существующих дефектов в графеновых слоях и нанотрубках. During the last several decades carbon nanotubes have gradually become an important industrial material. Insufficiency and no systematic information on research methods and purity of structure leads to the impossibility of comparing the results obtained by different authors. This article is a review of the scientific literature on the only goal to review and summarize existing methods such as scanning electron microscopy, transmission electron microscopy, Raman, termogravimetric analysis and study of the adsorption of gas to the surface. The review of existing defects in graphene layers and nanotubes has also been made in this article.