Визначення рівня індустріалізованості машинобудівних підприємств українських земель Російської імперії у 1913 р. - Аннєнков, І.О.; Аннєнкова, Н.Г. (Питання історії науки і техніки, 2017)
В даній статті, на підставі статистичної методології виявлення латентних
величин, встановлено середньостатистичну питому вагу металорізальних верстатів з індивідуальним електроприводом у загальному верстатному парку українських
машинобудівних підприємств Російської імперії у 1913 р. Досягнутий при цьому ступінь історичної відповідності реального показника встановленому є достатнім для
використання при наданні оцінок науково-технічному потенціалу українського суспільства на розглянутому етапі індустріального розвитку. В данной статье, на основе статистической методологии выявления латентных величин, определен среднестатистический удельный вес металлорежущих
станков с индивидуальным электроприводом в общем станочном парке украинских
машиностроительных предприятий Российской империи в 1913 г. Достигнутая
при этом степень исторического соответствия реального показателя установленному является достаточной для использования при оценивании научно-технического потенциала украинского общества на рассмотренном этапе индустриального развития. This article determines the average value of the proportion of cutting machines with
individual electric drive in all the machine stock of the Ukrainian machine-building enterprises
of the Russian Empire in 1913. The statistical methodology for determining the latent
values was used. As a result, achieved a high degree of conformity of the calculated indicator
to historical realities (real history). This allows to specifically evaluate scientific and
technical potential of the Ukrainian society on the path of industrial development in the
early 20th century.