Технологія цегельного виробництва Вінниці XVI – початку ХХ ст. - Грабовська, О.В. (Питання історії науки і техніки, 2017)
У статті розглядається розвиток технології виготовлення цегли в м. Вінниці
від появи цього будівельного матеріалу до запровадження його централізованого
державного виробництва. Увага автора зосереджена на технологічних змінах, що
відбувалися окремо на кожному з основних етапів традиційного цегельного виробництва (підготовка глини, формування, сушка і випал). Розглядається вплив змін в організації виробництва цегли на технологію її виготовлення. В статье рассматривается развитие технологии кирпичного производства в г. Виннице от появления этого строительного материала до начала его централизованного государственного производства. Внимание автора сосредоточено на технологических изменениях, которые происходили на каждом из технологических этапов производства отдельно (подготовка глины, формовка, сушка и обжиг).
Рассматривается влияние изменений в организации производства кирпича на технологию его изготовления. The article discusses the development of the brick manufacturing technology in
Vinnitsa from the appearance of this building material to the beginning of its centralized
state production. The author's attention is focused on the technological changes that have
occurred at each of the manufacturing process steps separately (clay preparation, forming,
drying and firing). The paper discusses the impact of changes in the organization of the
bricks production on the technology of its manufacture.