Про таксономію автономних агентів - Яловець, А.Л. (Электронное моделирование, 2018)
Досліджено проблему побудови таксономії автономних агентів. Проаналізовано найвідомішу в світі таксономію автономних агентів, запропоновану С. Франкліном та А. Грайссером, в якій виявлено суперечності. По результатах виконаного аналізу запропоновано нову таксономію автономних агентів, яка є природною класифікацією автономних агентів відповідно до сучасного стану їх досліджень в світі. Наведено визначення основних класів агентів, що входять до складу таксономії. Виконано порівняння трьох основних класів комп’ютерних агентів та визначено головні розбіжності між ними. Исследована проблема построения таксономии автономных агентов. Дан анализ наиболее известной в мире таксономии автономных агентов, предложенной С. Франклином и А. Грайссером, и выявлены противоречия в ней. По результатам выполненного анализа предложена новая таксономия автономных агентов, являющаяся естественной классификацией автономных агентов соответственно современному состоянию их исследований в мире. Приведены определения основных классов агентов, входящих в состав таксономии. Выполнено сравнение трех основных классов компьютерных агентов и определены главные различия между ними. The problem of constructing taxonomy of autonomous agents has been investigated. The most well-known taxonomy of autonomous agents proposed by S. Franklin and A. Graesser has been analyzed and the contradictions in it have been considered. Based on this analysis results a new taxonomy of autonomous agents is proposed. This taxonomy realizes natural classification of autonomous agents and takes into account the current state of their research. The classes and subclasses of autonomous agents that are represented in the taxonomy are defined. Three main classes of computer agents are compared and the main differences between them are distinguished.