Підвищення пропускної здатності "слабких" перетинів енергосистем з використанням технології гнучкої передачі змінним струмом (ГПЗС, FACTS) - Стогній, Б.С.; Кириленко, О.В.; Павловський, В.В.; Левконюк, А.В. (Технічна електродинаміка, 2009)
Розглянуто два альтернативних підходи до підвищення пропускної здатності існуючих зв’язків перетинів енергосистем: за рахунок збільшення натуральної потужності ЛЕП або з використанням технологій ГПЗС (FACTS). Теоретично обгрунтовано та підтверджено розрахунками, що найбільш ефективним рішенням проблеми підвищення пропускної здатності "коротких" (до 300 км) ЛЕП, "перевантажених" по натуральній потужності, є застосування систем ГПЗС поперечного типу. Проте для ЛЕП-750 кВ ОЕС України, що переважно мають довжину, більшу за 300 км, більш привабливими можуть бути заходи з підвищення натуральної потужності. Рассмотрены два альтернативных подхода к повышению пропускной способности существующих связей сечений энергосистем: за счет увеличения натуральной мощности ЛЭП или с использованием технологий ГППТ (FACTS). Теоретически обосновано и подтверждено расчетами, что наиболее эффективным решением проблемы повышения пропускной способности "коротких" (до 300 км) ЛЭП, "перегруженных" по натуральной мощности, является применение систем ГППТ поперечного типа. Однако, дляЛЭП-750 кВ ОЭС Украины, которые преимущественно имеют длину большую, чем 300 км, более привлекательными могут быть мероприятия по увеличению натуральной мощности.