“Інша мова жінки”: художні особливості української жіночої прози 90-х рр. ХХ ст. - Філоненко, С. (Слово і Час, 2008)
У статті розглядається проблема виникнення нової концепції особистості в українській
жіночій прозі 90-х рр. ХХ ст. (О.Забужко, Т.Зарівна, С.Йовенко, С.Майданська,
Н.Тубальцева). Це зумовлює формування певних специфічних художніх особливостей
жіночої прози: полемічну загостреність, суб’єктивізацію й ліризацію, включення
автобіографічних елементів, застосування нового символіко-міфологічного типу
психологізму, ускладнення наративу. This article comments upon the origins of the new women’s self-conception peculiar to
the Ukrainian female prose writings of the 1990s (O.Zabuzhko, T.Zarivna, S.Yovenko,
S.Maydanska, N.Tubaltseva). This conception specifies the poetics of the contemporary women’s prose in Ukraine,
with its polemical emphasis, highly subjective (autobiographical) and lyrical quality, a peculiar type of psychological
analysis based upon symbolical and mythological structures, and the ultimate complication of the narrational texture. В статье рассматривается проблема формирования новой
концепции личности в украинской женской прозе 90-х гг. ХХ
вeка (О.Забужко, Т.Заривная, С.Йовенко, С.Майданская,
Н.Тубальцева). Это обуславливает формирование некоторых
специфических художественных особенностей женской прозы:
полемическую заостренность, субъективизацию и лиризацию,
включение автобиографических элементов, использование
нового символико-мифологического типа психологизма,
усложнения нарратива.