Житіє Олексія, чоловіка Божого, у віршовій обробці архієпископа Іоана Максимовича (до проблеми впливів на творчість митця) - Журавльова, С. (Слово і Час, 2008)
Стаття присвячена проблемі впливів на творчість архієпископа Іоана Максимовича. Здійснено порівняльний аналіз вірша “Житіє Алексія Человhка Божія” із книги “Алфавит собранный, риимами сложенный…” архієпископа Іоана Максимовича та давньоукраїнського тексту житія Олексія, чоловіка Божого, редакцій житія, створених Петром Скаргою, Арсенієм Греком, Лазарем Барановичем, Димитрієм Тупталом. This article is centred upon the literary influences which can be observed in the works of Archbishop Ioan Maksymovych. For this purpose Ioan Maksymovych’s poem “The Life îf Îlexiy, a Man of God” from the book “The Fundamentals Collected and Rhymed…” is analysed in comparison with the ancient Ukrainian hagiography of Olexiy in editions by Petro Skarga, Arseny Grek, Lazar Baranovych, and Dimitri Tuptalo. Статья посвящена проблеме влияний на творчество архиепископа Иоанна Максимовича. Осуществлен сравнительный анализ стихотворения “Житіє Алексія Человhка Божія” из книги “Алфавит собранный, римами сложенный…” архиепископа Иоана Максимовича и древнеукраинского текста жития Алексея, человека Божьего, редакций жития, созданных Петром Скаргой, Арсением Греком, Лазарем Барановичем, Димитрием Туптало.