Повний “Кобзар” Т.Шевченка (1907 -1908 рр. видань) у листуванні П.Стебницького з Є.Чикаленком - Старовойтенко, І. (Слово і Час, 2008)
У статті відображені сюжети листування П.Стебницького (1862-1923) та Є.Чикаленка (1861-1929) відомих громадсько-культурних діячів к. ХІХ поч. ХХ ст., в яких висвітлюються проблеми видання та розповсюдження повного Кобзаря Т.Шевченка, що вийшов у Петербурзі в 1907-1908 рр. за редакцією В.Доманицького. З листів довідуємося про участь у тих заходах П.Стебницького співредактора обох видань та члена видавничих комісій. У листах постає й питання про третє видання Кобзаря , від якого попередні видавці відмовились, розкрито, як шляхом листування між Києвом та Петербургом узгоджувалися окремі видавничі проблеми, зафіксовано й факт конфіскації петербурзьких видань Кобзаря в 1911 р., хід судового процесу, труднощі з поширенням книжки в Україні, передача в 1908 р. на пільгових умовах Кобзаря річним передплатникам Ради та партії найдорожчих примірників до фонду для побудови пам'ятника Т.Г.Шевченкові в Києві. This article throws light upon the correspondence between P.Stebnytsky (1862-1923) and Ye.Chykalenko (1861-1929), two well-known Ukrainian public and cultural figures of the 20th century turn. This correspondence gives insight into the process of publication and distribution of T.Schevchenko s complete Kobzar printed in St.Petersburg in 1907-1908 and shows how Kiev and St.Petersburg were gradually coming to terms on a highly problematic 3rd edition of the book. The confiscation of Kobzar s St.Petersburg edition in 1911 with the subsequent litigation and the problems concerning the distribution of Shevchenko s oeuvre in Ukraine also left their imprint on Stebnitsky and Chikalenko s letters. В статье отображены сюжеты переписки П.Стебницкого (1862-1923) и Е.Чикаленко (1861-1929) – известных общественно-культурных деятелей Украины к. ХІХ – нач. ХХ вв., в которых поднимаются проблемы издания и распространения “Кобзаря” Т.Шевченко, изданного в Петербурге в 1907-1908 гг. под редакцией В.Доманицкого. Письма раскрывают участие в мероприятиях П.Стебницкого – одного из редакторов обеих зданий “Кобзаря”, члена издательских комиссий. В письмах затрагивались и проблемы третього издания “Кобзаря”, от которого предыдущие издатели отказались. Между Петербургом и Киевом согласовывались отдельные издательские проблемы, фиксировался и факт конфискации петербургских зданий “Кобзаря” в 1911 г., ход судебного процесса, проблемы с распространением “Кобзаря” в Украине, передача партии издания на льготных условиях годовым подписчикам ежедневной украинской газеты “Рада” и партии самих дорогих экземпляров для фонда возведения памятника Т.Г.Шевченко в Киеве.