Російські повісті Т.Шевченка (до історії створення) - Кирилюк, З. (Слово і Час, 2008)
Задум Тараса Шевченка написати повість Из ничего почти барин виник у 1840-х рр., але не був здійснений. Рукописний альбомний текст містить лише перелік мотивів. Вони були використані в російських повістях, створених у 1850-і рр. Авторські висновки ґрунтуються на зіставленні рукопису, що міститься в альбомі, та текстів російських повістей Т.Шевченка. Taras Shevchenko s intention to write a story Iz nichego pochti barin ( Almost a Gentleman out of nothing ) arose in the 1840s, but never found its completion. An album manuscript contains only the rough draft of the story. Nevertheless, some motifs outlined in the manuscript were used in Shevchenko s Russian stories of the 1850s. The conclusions made in the essay are based on the comparative analysis of the album manuscript and the texts of the Russian stories. Замысел повести “Из ничего почти барин” возник у Тараса Шевченко в 1840-е гг., однако не был осуществлен. Альбомная запись содержит лишь перечень мотивов. Многие из них использованы в русских повестях, созданных в 1850-х гг. Выводы автора основываются на сопоставлении альбомной рукописи и текста русских повестей Т.Шевченко.