Ранній український модернізм: польська рецепція - Ільницький, М. (Слово і Час, 2008)
У статті досліджується проблема рецепції раннього українського модернізму у працях польських
літературознавців, зокрема Аґнєшки Корнієнко та Аґнєшки Матусяк: періодизація модернізму, взаємодія
українських і польських літературних шкіл та особисті контакти. Акцентуються питання сецесії, “прозаїчного”,
полістилістичного характеру львівського літературно-мистецького середовища. This article deals with the early Ukrainian modernism’s reception in the investigations of the Polish literary
critics, first and foremost of A.Korniejenko and A.Matusiak (chronological systemization of modernism,
mutual interaction of Ukrainian and Polish literary schools, personal contacts between the writers). The
author of the essay emphasizes the problems of secession as well as “prosaic”, polystylistic character of
Lviv artistic milieu. В статье исследуется проблема рецепции раннего
украинского модернизма в работах польских литературоведов,
в частности Агнешки Корниенко и Агнешки Матусяк:
периодизация модернизма, взаимодействие украинских и
польских литературных школ и личные контакты.
Акцентируются вопросы сецессии, “прозаического”,
полистилистического характера львовской литературнохудожественной
среды.