Аналіз стійкості енергетичних систем за напругою - Кириленко, О.В.; Павловський, В.В.; Лук'яненко, Л.М.; Зорін, Є.В. (Інститут електродинаміки НАН України, 2010)
Розглянуто визначення стійкості за напругою та найбільш поширені в європейських енергетичних системах методи її аналізу. Серед них виділено методи QV-, PV-кривих та VQ чутливості. Показано, що застосування вказаних методів дозволяє виявити «слабкі» шини в енергосистемі та визначити величину критичної напруги. Рассмотрено определение устойчивости по напряжению и наиболее распространенные в европейских энергетических системах методы её анализа. Среди них выделяют методы QV-, PV-кривых и VQ чувствительности. Показано, что использование указанных методов позволяет выявить «слабые» шины в энергосистеме и определить величину критического напряжения. The definition of voltage rating and the most common for power systems in Europe methods of its analysis are considered in the article. Among them are the following: the methods of QV-, PV-curves and VQ –sensitivity. It is shown that these methods enable to define “weak” buses in the power system and measure the critical voltage value.