Образ автора в “Повісті врем’яних літ” - Сліпушко, О. (Слово і Час, 2008)
У статті розглядається проблема образу автора в середньовічній літературі та аналізується образ
автора в літописі “Повість врем’яних літ”. Дослідниця стверджує, що образ автора у творах доби
Середньовіччя формується під впливом чотирьох визначальних чинників: вимог канонів жанру; історичних
обставин; індивідуальності книжника; теоцентризму. Літопис – компілятивний жанр, тому виокремлення
образу автора тут складне, але можливе. На основі аналізу тексту “Повісті врем’яних літ” доводиться,
що літопис творився двома авторами – Іларіоном та Никоном (Іларіон у минулому), Нестором. This article deals with the problem of the author’s voice in the medieval literature and in the “Tale of
bygone years” in particular. According to O.Slipushko the author’s voice in the medieval literature is influenced
by four major factors, i.e. the genre’s canon, the historical situation, the person of the writer, and the Godcentred
worldview. Chronicle is a synthetic genre, therefore the isolation of the author’s voice seems to be
highly problematic, although still possible. The precise analysis of the “Tale of bygone years” allows to distill
three auctorial voices, that is, of Illarion, Nykin (Illarion in the past), and Nestor. В статье рассматривается проблема образа автора в
средневековой литературе и анализируется образ автора в
летописи “Повесть временных лет”. Исследовательница
доказывает, что образ автора в произведениях эпохи
Средневековья формируется под влиянием четырех главных
критериев: требований канонов жанра; исторических условий;
индивидуальности книжника; теоцентризма. Летопись – это
компилятивный жанр, поэтому выделить образ автора здесь
сложно, но возможно. На основе анализа текста доказывается,
что летопись творилась двумя авторами – Илларионом и
Никоном (Илларион в прошлом), Нестором.