Експериментальні дослідження рівня зменшення спеклових шумів за допомогою двовимірної дифракційної ґратки залежно від її швидкості переміщення та кута нахилу - Пригун, О.В.; Лапчук, А.С.; Пашкєвіч, Г.А.; Бородін, Ю.О. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2015)
Досліджено ефективність зменшення когерентного лазерного спеклового шуму за допомогою рухомого двовимірного (2D) дифракційного оптичного елемента, що базується на бінарній псевдовипадковій послідовності Баркера. Отримано експериментальні дані залежності контрасту спеклів від довжини хвилі лазерного випромінювання, висоти профілю дифракційноїструктури, швидкості її переміщення, а також від кута нахилу між вектором напрямку руху і напрямком у 2D- структурі дифракційної їратки. Отримано значення коефіцієнта зменшення спеклового шуму 14, 16 та 3 для довжин хвиль 632,8 нм, 532 нм і 405 нм відповідно. Отримані експериментальні дані підтверджують високу ефективність розробленого методу зменшення спеклових шумів. Исследована эффективность подавления когерентного лазерного спеклового шума посредством движущегося поступательно двумерного (2D) дифракционного оптического элемента, основанного на псевдослучайной двоичной последовательности Баркера. Получены экспериментальные данные зависимости спекловой контрастности от длины волны лазерного источника излучения, высоты профиля дифракционной структуры, скорости ее перемещения, а также от угла наклона между вектором направления движения и направлением в 2D-структуре дифракционной решетки. Получены значения коэффициента подавления спеклового шума 14, 16 и 3 для длин волн 632,8 нм, 532 нм и 405 нм соответственно. Полученные экспериментальные данные подтверждают высокую эффективность разработанного метода подавления спекловых шумов в лазерных проекционно-осветительных схемах. Speckle suppression efficiency by moving 2D diffractive optical element based on a pseudo-random Barker code binary sequence is investigated. Experimental data of speckle contrast dependence on laser radiation wavelength, on the diffractive structure height, on the speed of its movement, as well as on the angle between the direction of diffractive structure wedges and diffractive optical element movement are presented. The coefficient of speckle suppression coefficient (ratio of speckle contrast before and after the method application) of 14, 16 and 3 for the wavelengths of 632,8 nm, 532 nm and 405 nm is obtained respectively. The obtained experimental data reaffirm the high efficiency of the method of speckle suppression.