Следы монтажа в цифровых фонограммах, выполненного способом вырезания и перестановки фрагментов - Рыбальский, О.В.; Соловьев, В.И.; Журавель, В.В. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2016)
Рассмотрены процессы, происходящие при монтаже цифровых фонограмм, выполненного способом вырезания и перестановки фрагментов в таких фонограммах. Теоретически и экспериментально доказано, что монтаж, выполненный таким способом, приводит к образованию следов в обработанных цифровых фонограммах. Показано, что следы такой обработки проявляются в виде возникновения дополнительных высокочастотных спектральных составляющих и изменяют фрактальную структуру речевых сигналов и сигналов шумов пауз в области малых масштабов самоподобных структур. Розглянуто процеси, що відбуваються при монтажі цифрових фонограм, який виконано способом вирізання та переставляння фрагментів у таких фонограмах. Теоретично та експериментально доведено, що монтаж, виконаний у такий спосіб, призводить до утворення слідів у оброблених цифрових фонограмах. Показано, що сліди такої обробки проявляються у вигляді виникнення додаткових високочастотних спектральних складових і змінюють фрактальну структуру мовних сигналів і сигналів шумів пауз в області малих масштабів самоподібних структур. It is considered the processes taking place when editing of digital phonograms performed by method of excision and transposition of fragments in such phonograms. There are theoretically and experimentally demonstrated that edition, made by the method, lead to traces inside the treated digital phonograms. It is shown that the traces of such a treatment appears as an additional high-frequency spectral constituents and change the fractal structure of speech signals and signals of noises of pauses in area of small scales of similar structures.