Оптимізаційне електронно-табличне моделювання багатоцільових системних задач - Додонов, О.Г.; Кузьмичов, А.І. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2016)
Унікальний, складно організований, багатодисциплінарний системний комплекс розглядається як узгоджена за багатьма вимогами та цілями мегасистема, що характеризується багаторівневою структурою, яка складена з багатьох різнорідних об’єктів і їхніх груп з різними локальними функціями, вимогами та цілями, високою складністю загальної і внутрішніх взаємодій окремих складових. На етапі моделювання поведінки мегасистеми на будь-якому часовому проміжку, де визначені локальні й узагальнені цілі, основні вимоги та передбачені необхідні ресурси, застосовуються специфічні аналітичні методи та засоби багатоцільової оптимізації масштабних задач. Уникальный, сложно организованный, многодисциплинарный системный комплекс рассматривается как согласованная по многим требованиям и целям мегасистема, которая характеризуется многоуровневой структурой, составленной из многих разнородных объектов и их групп с различными локальными функциями, требованиями и целями, высокой сложностью общего и внутренних взаимодействий отдельных составляющих. На этапе моделирования поведения мегасистемы на любом временном промежутке, где определены локальные и обобщенные цели, основные требования и предусмотрены необходимые ресурсы, применяются специфические аналитические методы и средства многоцелевой оптимизации масштабных задач. An unique, being complicatedly organized, multidisciplinary system complex is considered as a coordinated of super-system with multilevel structure composed of different types of objects and groups with different local features, requirements and objectives, high complexity and total internal interactions individual components. At the stage of simulation of the super-system behaviour during any time interval where the local and generalized targets, requirements determined and provided the necessary resources there are applied specific analytical methods and tools for multi-target optimization of wide scale problems.