Проблеми активного захисту інформації від витоку через віброакустичні канали - Катаєв, В.С.; Грицак, А.В.; Леонтьєв, В.О.; Ляховченко, Н.В. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2016)
Проведено дослідження поширення вібраційних сигналів у різних матеріалах і на різних відстанях від джерела поширення коливань. Виміри проведено на склі, бетоні, дереві, пластику та металі. Результати експерименту показали, що найбільші показники коефіцієнтів затухання спостерігаються у бетоні, а найменші — у металі. Отримані дані дозволяють стверджувати, що властивості різних матеріалів, з точки зору поширення в них пружних коливань, значною мірою відрізняються, що можна використовувати при побудові систем активного захисту інформації. Проведены исследования распространения вибрационных сигналов в разных материалах на разных расстояниях от источника колебаний. Измерения проведены на стекле, бетоне, дереве, пластике и металле. Результаты эксперимента показали, что наибольшие показатели коэффициентов затухания наблюдаются в бетоне, а наименьшие — в металле. Полученные данные позволяют утверждать, что свойства разных материалов, с точки зрения распространения в них колебаний, отличаются значительным образом, что можно использовать при разработке активной защиты информации. Properties of different materials in the propagation of vibration signals in them, at different distances from the source of vibrations are investigated. The measurements have been performed for glass, concrete, plastic, wood and metal. The results of the experiment have shown that the smallest attenuation coefficients are for concrete and the largest ones are in metal. The data obtained allows make a statement that properties of different materials, from point of view of elastic waves distribution, are considerably varied. This fact can be applied in the development of systems of active protection of information.