Микола Гоголь і поляки (деякі аспекти дослідження) - Михед, П. (Слово і Час, 2008)
У статті зроблено спробу висвітлити маловивчене на сьогодні питання гоголезнавства – діалог Миколи Гоголя та представників польської еміграції 30-х років ХІХ ст. у Римі та Парижі. Спілкування з польськими інтелектуалами А.Міцкевичем, Б.Залєським, П.Семененком, І.Кайсевичем, Б.Яньським залишило помітний слід у творчому й духовному розвитку письменника та відбилось у його творах. This article takes up one of the insufficiently explored questions of Gogol studies, that is, the dialogue between Nikolai Gogol and the Polish emigres of the 1830s in Rome and Paris. Gogol’s personal contacts with the Polish intellectuals, such as A.Mickiewicz, J.B.Zaleski, P.Semenenko, J.H.Kajsiewicz, B.Janski and others, have left their mark on the writer’s literary and spiritual development as well as on his texts. В статье предпринята попытка обсудить малоизученный на сегодня вопрос гоголезнавства – диалог Николая Гоголя и представителей польской эмиграции 30-х годов ХІХ ст. в Риме и Париже. Общение с польскими интеллектуалами А.Мицкевичем, Б.Залеским, П.Семененко, И.Кайсевичем, Б.Яньским оставило заметный след в творческом и духовном развитии писателя и отразилось в его произведениях.