Леонід Первомайський і Арсеній Тарковський: типологічний аспект - Синьоок, Г. (Слово і Час, 2008)
У розвідці авторка підсумовує здійснене нею компаративне дослідження творчого доробку Л.Первомайського та А.Тарковського – уродженців України, чільних представників різних національних літератур (відповідно української й російської). Дослідниця порушує проблему національної ідентичності митців, простежує відповідності в їхніх життєвій і творчій біографіях, світоглядних засадах, психологічних характеристиках, поетиці. The author of this essay seeks to summarize his comparative research of L.Pervomaysky’s and A.Tarkovsky’s oeuvre. Treating both writers as Ukrainian natives and at the same time as representatives of different national literatures (Ukrainian and Russian, accordingly), he raises a question about Pervomaysky’s and Tarkovsky’s national identity, retraces parallels in their biographies and their development as writers as well as in their worldview, psychological portraits and poetical principles. В исследовании предпринята попытка лаконично суммировать компаративные штудии творчества Л.Первомайского и А.Тарковского – уроженцев Украины, знаковых представителей разных национальных литератур (соответственно украинской и русской). Исследовательница поднимает проблему национальной идентичности писателей, проводит аналогии в их жизненной и творческой биографиях, мировоззренческих принципах, психологических характеристиках, поэтике.