Індикатор могутності держави – важливий інструмент системного анализу та стратегічного планування у сфері національної безпеки - Качинський, А.Б.; Молоченко, Д.Р. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2016)
Із єдиних методологічних позицій розглянуто застосування системного підходу до ви-рішення проблеми оцінювання могутності держави. Проаналізовано існуючі методи розрахунку оцінки могутності держави та обґрунтовано метод, що використовувався в дослідженні. Обґрунтовано подальше використання терміна "індикатор могутності держави" (ІМД) на заміну "оцінка могутності держави". На підставі проведених розрахунків та аналізу ІМД отримано класифікацію провідних країн світу за рівнем ІМД, визначено характер тенденцій його подальших змін та побудовано регресійні прогнозні моделі. Зазначені тенденції змін індикатора національної могутності провідних держав світу окреслюють більш динамічну і складну безпекову ситуацію у світі. Індикатор могутності держави – важливий інструмент системного аналізу, прогнозування та стратегічного планування. За допомогою моніторингу він може стати потужною самостійною аналітичною процедурою. С единых методологических позиций рассмотрено применение системного подхода к решению проблемы оценивания могущества государства. Проведен анализ существующих методов расчета оценки могущества государства и обоснован метод, который использовался в исследовании. Обосновано использование термина "индикатор мощности государства" (ИМГ) на замену "оценка мощности государства". На основе проведенных расчетов и анализа ИМГ получена классификация ведущих стран мира по уровню ИМГ, определен характер тенденций его изменений в будущем и рассчитаны регрессионные прогнозные модели. Указанные тенденции изменений индикатора национальной мощности ведущих государств мира очерчивают более динамичную и сложную ситуацию безопасности в мире. Индикатор мощности государства — важный инструмент системного анализа, прогнозирования и стратегического планирования. С помощью мониторинга он может стать мощной самостоятельной аналитической процедурой. From the universal methodological positions, this research investigates an application of the system approach to solving the problem of evaluating the power of the state. The existing methods for estimating the power of the state were analyzed and the method was justified that was used in this study. Usage of the term "power indicator of state" (PIS) instead of the term "assessment of power of the state" was justified. Based on the calculations and analysis of PIS, the world’s leading countries were classified according to PIS, the properties of PIS future trends were determined, and regression predictive models were calculated. The specified trends of the indicator of national power of leading countries mentioned in this article outline a dynamic and complex security situation in the world. The power indicator of a state is an important tool of the system analysis and strategic planning. It can become a powerful independent analytical procedure with the help of the monitoring.