Інструментальні засоби створення конструктивних креслень геологічних розрізів - Тарнавський, Ю.А. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2016)
Забезпечення безпеки промислового об’єкта потребує моніторингу стану ґрунтів під ним і збереження цієї інформації у вигляді технічної документації. Особливо актуальним є завдання побудови геологічних розрізів у зоні розташування об’єкта і їх фіксації у вигляді конструктивних креслень. Проте дотепер ці завдання вирішувались у "напівручному" режимі і жодна з програм побудови геологічних розрізів не забезпечувала можливості побудови конструктивних креслень. Роботу присвячено питанням розроблення інструментальних засобів для побудови конструктивних креслень геологічних розрізів в автоматизованому режимі з використанням системи автоматизованого проектування AutoCAD. Результати розроблення подано у вигляді двох модулів: плагіну на основі AutoCAD .NET API (С#-застосування) і AutoLISP-застосування для створення користувацьких шаблонів штрихувань. Обеспечение безопасности промышленного объекта требует мониторинга состояния грунтов под ним и сохранение этой информации в виде технической документации. Особенно актуальна задача построения геологических разрезов в зоне расположения объекта и их фиксации в виде конструктивных чертежей. Однако до сегодняшнего дня эти задачи решались в "полуручном" режиме и ни одна из программ построения геологических разрезов не обеспечивала возможности построения конструктивных чертежей. Работа посвящена вопросам разработки инструментальных средств для построения конструктивных чертежей геологических разрезов в автоматизированном режиме с использованием системы автоматизированного проектирования AutoCAD. Результаты разработки представлены в виде двух модулей: плагина на основе AutoCAD .NET API (С #-применение) и AutoLISP-приложения для создания пользовательских шаблонов штриховок. Ensuring the safety of an industrial facility requires the monitoring of soil underneath and storing this information in the form of technical documents. The task of constructing the geological cross-sections in the area of the object and their storage in the form of construction drawings is especially important. However, to date, these problems were solved using the "manual" mode and no existing software for constructing the geological cross-sections has provided the possibility for creating construction drawings. The work is devoted to problems developing the tools for building design drawings of geological cross-sections automatically using computer-aided design AutoCAD. The results are shown as two modules. One of them is the plugin based on AutoCAD .NET API (C # - application) and another is AutoLISP-application for working with customer hatch patterns.