Сучасні тенденції в автоматизації промислових комплексів - Святний, В.А.; Бровкіна, Д.Ю. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2016)
Досліджено перехід виробництва на новий етап розвитку, що зумовлено впровадженням у процес автоматизації новітніх комп’ютерних технологій, давно поширених у сфері послуг. Однією з характерних особливостей розвитку сучасної промисловості є інтеграція досягнень теорії і практики автоматизації, інформаційних технологій, робототехніки та систем "людина – автоматизований об’єкт". "Індустрію 4.0" було задумано як перспективний проект високих технологій під керівництвом федерального уряду Німеччини з акцентом на інформаційних і комунікаційних технологіях. Однак це поняття значно розширилося і стало збірним для європейської системи технологій і концепції організації ланцюга виробництва нового покоління. Розкрито сучасний зміст поняття "Індустрія 4.0" і узагальнено інформацію про основні ідеї та технології, які застосовуються для реалізації цієї концепції. Исследован переход производства на новый этап развития, что обусловлено внедрением в процесс автоматизации новейших компьютерных технологий, давно распространившихся в сфере услуг. Одной из характерных особенностей развития современной промышленности является интеграция достижений теории и практики автоматизации, информационных технологий, робототехники и систем "человек – автоматизированный объект". "Индустрия 4.0" была задумана как перспективный проект высоких технологий под руководством федерального правительства Германии с акцентом на информационных и коммуникационных технологиях. Однако это понятие значительно расширилось и стало собирательным для европейской системы технологий и концепции организации цепи производства нового поколения. Раскрыто современное содержание понятия "Индустрия 4.0" и обобщена информация об основных идеях и технологиях, применяемых для реализации данной концепции. This paper is dedicated to the study of the transition of manufacturing to a new stage of its development due to the introduction of the latest computer technologies, that have become common in the service sector, into the automation process. One of the characteristic features of the development of modern industry is the integration of the achievements of the theory and practice of automation, information technology, robotics and "human–automated object" systems. "Industry 4.0" was designed as a promising high-tech project under the supervision of the Federal Government of Germany with a focus on information and communication technologies. Today, however, this concept has expanded considerably and now is a collective system for European technologies and concepts for the organization of a new generation of production chains. Thus, in the paper, the modern meaning of "Industry 4.0" concept is described and the main ideas and technologies used for its implementation are summarized.