Теоретико-методичні основи комплексного анализу та оцінювання екологічності природно-техногенних об’ектів - Козуля, Т.В.; Ємельянова, Т.В. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2016)
Запропоновано комплексний підхід до оцінювання стану природно-техногенних об’єктів з позицій сталого розвитку на різних рівнях дослідження природно-техногенних об’єктів. Виконано комплексну оцінку екологічності на основі MIPS-аналізу і ризик-оцінки стану економічної, екологічної та соціальної складових об’єктів з метою підвищення якості прийняття рішень щодо зниження ступеня небезпеки у стані природно-техногенних систем. Подано алгоритмічне забезпечення для реалізації комплексної методики оцінювання відповідності вимогам екологічної якості за еколого-соціально-економічними аспектами досліджених систем. Предложен комплексный подход к оценке состояния природно-техногенных объектов с позиций устойчивого развития на разных уровнях исследования природно-техногенных объектов. Выполнена комплексная оценка экологичности на основе MIPS-анализа и риск-оценки состояния экономической, экологической и социальной составляющих объектов используется с целью повышения качества принятия решения по снижению степени опасности в состоянии природно-техногенных комплексов. Представлено алгоритмическое обеспечение для реализации комплексной методики оценки соответствия требованиям экологического качества по эколого-социально-экономическим аспектам исследованных систем. The new approach in assessing the natural and anthropogenic objects’ state from the sustainable development point of view based on the different stages of their study is proposed. The comprehensive assessment based on MIPS-analysis and risk-estimation of the state of economic, ecological, and social constituent objects are used to improve the quality of decision-making to reduce the risk level in the natural and anthropogenic complexes’ state. This article offers the algorithmic support for implementing the comprehensive methodology for assessing the conformance of ecological, social, and economical aspects of systems to ecological quality requirements.