Підстави для абсурду і втеча від абсурду: ранній український постмодернізм крізь оптику біблійної міфології - Логвиненко, Ю. (Слово і Час, 2008)
У статті здійснено аналіз поетики ранніх дев’ятдесятників – особливого за своїм світобаченням
літературного покоління, проаналізовано світоглядні аспекти у творчості поетів.
У доробку цього літературного покоління яскраво простежується адаптація на українському ґрунті
постмодерного світобачення. Поезія ранніх дев’ятдесятників розглянута в ситуації періоду межі століть.
До уваги взято також політичну ситуацію в суспільстві, зокрема посттоталітарну, що також позначилося
на творчості ранніх дев’ятдесятників.
Важливу роль у текстах дев’ятдесятників відіграє використання поетами біблійної міфології. This article analyses the poetic profile of the writers whose debut took place in the early 1990s (the so-
called “90s generation”), that is, of I.Andrusiak, S.Protsiuk, S.Zhadan, I.Bondar-Tereschenko, V.Mahno and
others, paying special attention to the peculiarities of their worldview. The poetry of the 90s generation is
studied here within the context of the postmodern and posttotalitarian (postcolonial) situation in Ukraine at
the turn of the century. The author of this research proves it was the worldview of those poets that formed
the background of the new poetic consciousness based upon redefinition of Ukrainian national tradition with
the help of postmodern literary devices. В статье осуществлен анализ поэтики ранних
девятьдесятников – своеобразного за своим
мировосприятием литературного поколения ХХ
века, проанализировано мировоззренческие и
миросозерцательные аспекты в творчестве этих
поэтов.