Випадки використання методів математичного моделювання для фальсифікації наукового підгрунтя регулювання чисельності бродячих (безпритульних) тварин - Кременовська, І.В.; Святогор, О.А. (Математичне моделювання в економіці, 2015)
У статті здійснено критичний перегляд застосовуваних в Україні методів регулювання чисельності бродячих тварин, зокрема собак. За результатами аналізу соціально-економічних витоків проблеми, положень чинних нормативно-правових актів і прикладів із правозахисної практики показано негативні наслідки реалізації програми «Відлов – Стерилізація – Повернення» та виявлено її шахрайські складові. Спростовано основні положення дотепер використовуваної як наукове підґрунтя математичної моделі управління чисельністю популяції. В статье подвергнуты критическому пересмотру применяемые в Украине методы регулирования численности бродячих животных, в частности собак. По результатам анализа социально-экономических истоков проблемы, положений действующих нормативно-правовых актов и примеров из правозащитной практики показаны негативные последствия реализации программы «Отлов - Стерилизация - Возвращение» и выявлены ее мошеннические составляющие. Опровергнуты основные положения до сих пор используемой в качестве научной основы математической модели управления численностью популяции. The article critically revise applied in Ukraine methods of regulating the number of stray animals, particularly dogs. According to the analysis of socio-economic origins of the problem, the provisions of existing legal acts and examples of the practice of human rights shows the negative effects of the program "Catching - Sterilization - The Return" and revealed its fraudulent components. Refuted the main provisions still used as the scientific basis of the mathematical model control population size.