"Зелена економіка" природокористування та напрями її інформаційно-аналітичного забезпечення в Україні - Рогожин, О.Г.; Хлобистов, Є.В.; Трофимчук, В.О. (Математичне моделювання в економіці, 2015)
У статті розглянуто теоретичні основи «зеленої економіки», перешкоди для її практичного запровадження, можливості інформаційної підтримки її розвитку в Україні. Показано, що створення системи такої інформаційної підтримки доцільно розпочати з інвентарізації і економічної оцінки екологічних ресурсів задля введення їх в економічну практику. Запропоновано методичний підхід для здійснення такої оцінки методом «від зворотного». Він полягає у інтегральній оцінці екологічних втрат в регіоні за час існування розміщених там потенційно небезпечних об’єктів шляхом врахування основних складових збитків для основних реципієнтів. Цей підхід апробовано на прикладі місць видалення відходів. Подана принципова схема оцінки. Наголошено на необхідності цілеспрямованого застосування класичного інструментарію державної промислової політики для підтримки розвитку «зеленої економіки». В статье рассмотрены теоретические основы «зеленой экономики», препятствия для ее внедрения, возможности информационной поддержки ее развития в Украине. Показано, что создание системы такой информационной поддержки целесообразно начать с инвентаризации и экономической оценки экологических ресурсов с целью введения их в экономическую практику. Предложено методический подход для осуществления такой оценки методом «от противного». Он состоит в интегральной оценке экологических убытков в регионе за время существования размещенных там потенциально опасных объектов путем учета основных составляющих убытков для основных реципиентов. Этот подход апробирован на примере мест удаления отходов. Приведена принципиальная схема оценки. Указано на необходимость целенаправленного применения классического инструментария государственной промышленной политики для поддержки развития «зеленой экономики». Theoretical bases of green economy, bars for its introduction, possibility of informative support of its development in Ukraine are considered in the article. It is shown that the creation of such informative support system have start with taking of physical inventorying and economic evaluation of ecological resources, with the purpose of introduction them in economic practice. Methodical approach is proposed for realization of such estimation a method «from opposite». It is in integral estimation of ecological losses in the region throughout the time of operation of dangerous objects (including incident-prone plants) placed there, by the account of basic losses for basic recipients. This approach is approved on the example of dumping places and landfills. The principle chart of such estimation is resulted. It is indicated on the necessity of classic tools of public industrial policy application for support the development of green economy.