Індикатор могутності як інтегральний показник безпеки держави - Качинський, А.Б. (Математичне моделювання в економіці, 2015)
У дослідженні з єдиних методологічних позицій розглянуто застосування системного аналізу щодо вирішення проблеми визначення індикатора могутності держави. Його розрахунки показали, що провідні країни світу поділяються на чотири основні групи, а характер змін у міжнародному безпековому середовищі суттєво змінився. За допомогою регресійних моделей зроблені прогнози на наступні роки. В исследованиях с единых методологических позиций рассмотрено применение системного анализа к решению проблемы определения индикатора могущества государства. Его расчеты показали, что ведущие страны мира делятся на четыре основные группы, а характер изменений среды международной безопасности существенно изменился. С помощью регрессионных моделей сделаны прогнозы на следующие годы. In this work system analysis was used as approach to the problem of state power indicators. Calculations shows that leadership countries divided to the four main clusters and character of changes in field of international security changed a lot. With help of regression models prognoses to the next years have been made.