Шевченкові листи - Коцюбинська, М. (Слово і Час, 2008)
Висвітлено основні етапи збирання, збереження й публікації епістолярної спадщини Шевченка, її осмислення й вироблення принципів наукового подання текстів. Накреслено періодизацію листування, коло адресатів, стилістичні домінанти, специфіку українсько-російської двомовності в листах. Шевченкові листи як епістолярний автопортрет, “біографія душі”, ключ до психології творчості. Як свідчення насущних духових потреб і недремного зв’язку з Україною. Як документ доби й мистецький феномен. Освещены основные этапы поиска, сохранения и публикации элистолярного наследия Шевченко, его осмысления и выработки научных принципов подачи текстов. Намечены периодизация текстов, круг адресатов, стилистические доминанты, показана специфика украинско-русского двуязычия в письмах. Письма поэта как эпистолярный автопортрет, “биография души”, ключ к психологии творчества. Как свидетельство насущных духовных потребностей и неразрывной связи с Украиной. Как документ эпохи, художественный феномен.