Гендерний дискурс: семіотичні аспекти - Варикаша, М. (Слово і Час, 2008)
У статті розглянуто семіотичні аспекти гендерної теорії суб’єкта. Охарактеризовано головні теоретичні праці Елен Сіксу, Люсі Ірігаре та Юлії Крістевої. Зазначені вчені порушують актуальну проблему жіночого письма та мови, проте цей феномен
дискусійний. Авторка статті намагається виявити та розкрити сутність і специфіку відомих підходів до проблеми. Дослідження жіночого письма та мови важливі для наукового розуміння особливостей жіночої літератури. The article deals with semeiotic aspects of the gender theory. The author of the essay characterises the principal theoretic works by
Helen Cixous, Luce Irigaray and Julia Kristeva. Those scientists touch upon the relevant problem of the feminine writing and language,
although this phenomenon is still open to question. The purpose of this research work is to expose and to describe the essence and
specifics of existent approaches to the problem. This study of the feminine writing and language is thus of great importance for the
subsequent scientific works aimed at understanding the peculiarities of the women’s literature. В статье рассмотрены семиотические аспекты гендерной
теории. Охарактеризовано главные теоретические работы Элен
Сиксу, Люси Иригарэ и Юлии Кристевой. Названные ученые
ставят актуальную проблему женского письма и языка, тем не
менее данный феномен является дискуссионным. Автор статьи
ставит целью выявить и раскрыть сущность и специфику
существующих подходов к проблеме. Исследования женского письма и языка исключительно важны для дальнейшей научной работы, связанной с пониманием особенностей женской литературы.