Визначення якості повітря на основі інтелектуального аналізу даних дистанційного зондування - Путренко, В.В.; Назаренко, С.Ю. (Математичне моделювання в економіці, 2016)
Запропоновано наукові та практичні засади моніторингу стану атмосферного повітря на основі використання даних супутникової зйомки Землі з метою дослідження вмісту часток PM₂.₅ та окису азоту NO₂. На основі регресійного та географічно зваженого регресійного аналізу встановлено зв’язок між даними космічного моніторингу та наземних спостережень. Предложены научные и практические основы мониторинга состояния атмосферного воздуха на основе использования данных спутниковой съемки Земли с целью исследования содержания частиц PM₂.₅ и окиси азота NO₂. A scientific and practical principles of state monitoring of air through the use of satellite imagery data of the Earth for study of the content of PM₂.₅ particles and nitrogen dioxide NO₂ were proposed.