Емпірична валідація агентно-орієнтованих моделей на прикладі моделі промислового виробництва у Польщі - Омельянчик, Д.А. (Математичне моделювання в економіці, 2016)
Обговорюються основні проблеми емпіричної валідації та прогнозування в агентно-орієнтованих моделях. Запропоновано модель залежності обсягів промислового виробництва від розмірів грошових субсидій та кількості працівників на базі реальних статистичних даних. Проведено обчислювальний експеримент щодо оцінки якості різних сценаріїв роботи моделі за допомогою критеріїв R² та MAPE. Проаналізовано чутливість використаних підходів до збурень даних. Обсуждаются основные проблемы эмпирической валидации и прогнозирования в агентно-ориентированных моделях. Предложена модель зависимости объемов промышленного производства от размеров денежных субсидий и количества сотрудников на базе реальных статистических данных. Проведен вычислительный эксперимент оценки качества различных сценариев работы модели с помощью критериев R² и MAPE. Проанализирована чувствительность использованных подходов к возмущениям в данных. The main challenges of empirical validation and forecasting in agent-based models are discussed. Using real data, we model industry production with subsidies and number of employees. Quality of different model scenarios is estimated with R² and MAPE as criteria. Sensitivity analysis to various disturbances is also conducted.