Глобалізація і майбутнє культури - Дзюба, І. (Слово і Час, 2008)
У статті простежуються історичні витоки нинішніх глобалізаційних процесів. З’ясовано культурний
вимір інтеграційних тенденцій у минулому й у сучасності: досвід античності, середньовіччя, Нового
часу, комуністичний проект інтернаціоналізації культури. У сучасному світі свобода людини підпадає
під дію потужних маніпуляторів, які загрожують розмаїттю мов і культур. Автор критично аналізує
новітні інтелектуальні обґрунтування культурно-глобалізаційних явищ, захищає збереження широкого
діапазону національно самобутніх форм духовного самовираження. This article traces back the origins of the present-day globalisation process. The author sheds light upon the
cultural dimension of the integrative tendencies of the past and present, thus outlining the specifics of antic,
medieval and modern types of expansion in general and of the communist project of internationalisation in
particular. In the modern world the human freedom is curtailed by the powerful manipulators which menace the
diversity of languages and cultures. The author of the article also makes a critical analysis of the latest attempts
to provide an account of global cultural integration, pleading for a wide diapason of authentic national forms of
intellectual and spiritual self-realisation. В статье прослеживаются исторические
истоки нынешних глобализационных
процессов. Освещается культурное
измерение интеграционных тенденций в
прошлом и настоящем: опыт античности,
средневековья, Нового времени,
коммунистический проект
интернационализации культуры. В
современном мире свобода человека
подвергается действию мощных
манипуляторов, угрожающих разнообразию
языков и культур. Автор критически
анализирует новейшие интеллектуальные
обоснования культурно-глобализационных
явлений, защищает сохранение широкого
диапазона национально самобытных форм
духовного самовыражения.