Якщо з позицій національних і конструктивних (нотатки з приводу) - Дончик, В. (Слово і Час, 2008)
У цих нотатках автор висловлює свої думки щодо окремих актуальних питань літературного процесу,
науки про літературу в час агресивних викликів глобалістсько-космополітичної та новоімперської ідеологій,
які він розглядає як дві сторони однієї медалі. Предметом полеміки вченого служать питання ставлення
до традицій, класичної спадщини, художнього досвіду підневільних десятиліть, специфіка історико-
літературного та теоретичного підходів до дослідницького вивчення та розрізнення надбань минулих і
сучасних, зокрема зарубіжних, створення нової академічної історії української літератури тощо. In these notes the author gives his view on some of the problems of today’s literary process and literary
studies, the latter being challenged by globalization and aggressive neoimperialist ideologies which are
treated here as the two sides of the same coin. The scientist weighs the possibilities of a balanced attitude
towards traditions, classical heritage, literary experience of the decades spent in the state of dependence; he
expresses his view on the specifics of literary history and literary theory as well as on their use in research
and evaluation of the literary achievements of past and present, Ukrainian as well as those from abroad, and
also marks out the optimal approaches to the new Academy history of Ukrainian literature. В этих записках автор высказывает свои
мысли относительно отдельных актуальных
вопросов литературного процесса, науки о
литературе во время агрессивных вызовов
глобалистско-космополитической и
новоимперской идеологий, которые он
рассматривает как две стороны одной
медали. Предметом полемики ученого
служат вопросы отношения к традициям,
классическому наследию, художественному
опыту подневольных десятилетий, специфика
историко-литературного и теоретического
подходов к исследовательскому изучению и
размежеванию достижений прошлых и
современных, в том числе зарубежных,
создание новой академической истории
украинской литературы и т.д.