Моделювання в’язкої течії за нахиленим аеродинамічним профілем при низьких числах Рейнольдса - Горбань, І.М.; Лебідь, О.Г. (Математичне моделювання в економіці, 2017)
Узагальнений вихровий метод, в якому рівняння динаміки рідини Нав’є-Стокса розв’язуються в змінних “завихореність-швидкість”, розвинуто для моделювання в’язкої течії за аеродинамічним профілем. Виконані розрахунки динамічних характеристик симетричних профілів NACA різної товщини при Re = 500 в широкому діапазоні кутів атаки – від 0 до 60 градусів. Отримано, що при збільшенні кута атаки режим потоку в сліді профілю змінюється від стаціонарного до багатоперіодичного, що істотно впливає на динамічні характеристики системи. Показано, що тонший профіль має кращі аеродинамічні властивості, але вплив товщини є істотним лише в стаціонарному режимі. Представлена вихревая численная схема для моделирования вязкого течения по наклонному аэродинамическому профилю. Выполнены расчеты динамических характеристик симметрических профилей NACA0008 и NACA0018 при Re = 500 в широком диапазоне углов атаки. The high-resolution vortex numerical scheme for the simulation of the viscous flow over an inclined airfoil is developed. The aerodynamic characteristics of NACA0008 and NACA0018 airfoils are calculated in the wide range of the angle of attack.