Про рівновагу відкритої економічної системи за наявності монополістів та залежних від цін споживчих уподобань - Махорт, А.П. (Математичне моделювання в економіці, 2017)
Досліджено відкриту економічну систему, утворену ненасичуваними споживачами. Частина споживачів є водночас і виробниками товарів. Враховано наявність оподаткування суб'єктів економічної системи. Використано принципи рівноваги Вальрасового типу. Запропоновано алгоритм розв’язання задачі про економічну рівновагу у випадку комплексної дії монопольних явищ та впливу цін на формування споживчих уподобань. Наведено обмеження на модельні характеристики, які забезпечують існування рівноваги такої економічної системи. Знайдено стани рівноваги з прийнятними для всіх суб'єктів економічної системи рівнями споживання. Вказано інтервали можливих значень рівноважних характеристик. Відзначено залежність реалізації конкретного стану рівноваги економічної системи від вибору стратегії оподаткування. Исследована открытая экономическая система, созданная ненасыщающимися потребителями. Часть потребителей способна также и производить свои товары. Учтено наличие налогообложения субъектов экономической системы. Использованы принципы равновесия Вальрасового типа. Предложен алгоритм решения задачи об экономическом равновесии в случае комплексного действия монопольных явлений и влияния цен на формирование потребительских предпочтений. Приведены ограничения на модельные характеристики, которые обеспечивают существование равновесия такой экономической системы. Определены состояния равновесия с приемлемыми для всех субъектов экономической системы уровнями потребления. Указаны интервалы возможных значений равновесных характеристик. Отмечена зависимость реализации конкретного состояния равновесия экономической системы от выбора стратегии налогообложения. There is an investigation of an open economy created by insatiable consumers. The part of consumers can product own goods. The model takes into account a taxation of subjects of the economy. The equilibrium principles are a Walrasian type. There is a solution algorithm of the equilibrium problem in case of a complex action of a monopoly effect and a price dependence of a formation of consumers interests. Presented limitations of model characteristics of the economy prove an equilibrium existence. The characteristics of discovered equilibrium states guarantee an acceptable level of a needs satisfaction of all economy subjects. There is an area of possible values of the equilibrium characteristics. The realization of a particular equilibrium state depends on a choice of a taxation strategy.