Володимир Винниченко і Дмитро Донцов: онтологічний конфлікт - Пастух, Б. (Слово і Час, 2008)
У статті зосереджено увагу на протиставленні двох бачень розвитку
літератури, що сформувались у письмі Д.Донцова і В.Винниченка.
Простежено також їхній зв’язок із традицією та орієнтири в українському
духовно -культурному просторі. До розвідки залучено оціночний контекст
сучасників. З метою ширшого зіставлення двох типів мислення зроблено
короткий огляд філософської платформи доби, в якій працювали Д.Донцов і В.Винниченко. This article focuses upon the contradictions between the concepts of literary development underlying the
works by D.Dontsov and V.Vynnychenko. The author also traces back their ties with tradition and with
Ukrainian cultural field as a whole. Responses and comments of their contemporaries were also taken into
consideration. A short review of those times’ most influential philosophical theories is provided here in order
to place the comparison of those two types of thinking into a wider cultural context. В статье внимание обращено на противопоставление
обеих взглядов развития литературы, которые
сформировались в письме мыслителей прошлого
столетия – Д. Донцова и В. Винниченко. Прослежены
также их связи с традицией и ориентиры в украинском
духовно -культурном пространстве. В исследование
введено оценочный контекст современников. С целью
широкого сопоставления обеих типов мышления сделан
короткий обзор философской платформы эпохи, в
которой работали Д. Донцов и В. Винниченко.