Оцінка якості обробки складних даних біологічної природи на основі критеріїв ентропії - Бабічев, С.А.; Литвиненко, В.І.; Таіф, М.А.; Фефелов, А.О. (Штучний інтелект, 2016)
У статті представлено систему оцінки якості обробки складних даних біологічної природи з використанням критерію ентропії Шеннона. Проведено порівняльний аналіз різних методів розрахунку ентропії Шеннона при використанні модельного сигналу при різних рівнях відношення сигнал-шум. Запропоновано багатокроковий алгоритм обробки даних ДНК мікрочіпів для визначення експресій генів, у якому оцінка якості обробки на кожному етапі здійснюється на основі середнього значення ентропії Шеннона для усіх об’єктів бази даних. The paper presents the system toestimatethe complex biological data qualityprocessing by the Shannon entropy criteria use. The compare analysis of the various methods of the Shannon entropy calculation by the use of the model signals with different levels of noise-to-signal ratiowere carried out during the simulation process. The paper presents also the multi-step algorithm of DNA microarray processing where the estimation of the processing quality at the each step is carried out by the average of the Shannon entropy for all objects of database.