Родинні портрети Лівобережної України XVIIІ - ХІХ ст. з колекції Національного музею історії України - Суховарова-Жорнова, О. (Інститут історії України НАН України, 2009)
Автор статті досліджує і аналізує сімейні портретні зібрання Лівобережної України ХVІІІ – ХІХ ст., що зберігаються у Національному музеї історії України. На той час сімейні портрети були вельми популярними. Власники великих маєтків збирали портретні галереї представників своїх родин, замовляли портрети видатних героїв України – козацької старшини, просвітителів і священнослужителів. Портретні сімейні галереї ХVІІІ – ХІХ ст. стали важливим іконографічним джерелом у системі спеціальних історичних дисциплін (СІД). The article contains research of the family portraits collection (Left-Bank Ukraine of ХVІІІ – ХІХ centuries) based on the materials from the National Museum of History of Ukraine. The collection presents the portraits of noted Ukrainians: Cossacks heads, prominent generals, cultural instructors and priests. The family portraits gallery ХVІІІ – ХІХ centuries is a valuable iconography material within the system of historical science.