Платформонезалежне програмне забезпечення для розробки систем жестової комунікації: моделювання дактильної мови - Кондратюк, С.С.; Крак, Ю.В. (Штучний інтелект, 2016)
Запропоновано технологію, що реалізується за допомогою кросплатформених засобів, для моделювання жестових одиниць жестової мови, динамічного відображення станів між жестовими одиницями при поєднанні їх у жестові конструкції (слова, речення). Технологія реалізує відтворення змодельованих жестових одиниць і конструкцій за допомогою просторової віртуальної моделі руки. За допомогою кросплатформених засобів, технологія має можливість запуску на множині платформ без імплементації під кожну платформу. The technology is proposed, which is implemented using cross-platform tools, for modeling of signs units of sign language, dynamic mapping between states of sign units with a combination of gestures structures (words, sentences). The technology realizes simulated playback of signed items and constructions using virtual model of spatial hand. With the cross-platform means technology achieves the ability to run on multiple platforms without implementation for each platform.