Комп’ютерне моделювання когнітивного аспекту обробки природної мови на основі природно-мовної бази знань - Сергеєв, Д.С. (Штучний інтелект, 2016)
У даній роботі розглядається проблема взаємодії «людина-комп’ютер» у форматі дослідження засобів реалізації природно-мовної комунікації у технічних системах, зокрема проблеми розуміння природної мови. Пропонується підхід до вирішення цієї проблеми шляхом моделювання когнітивного аспекту мовленнєвої діяльності людини на основі природно-мовної бази знань. Оцінка моделі проводиться шляхом експериментальної перевірки наявності окремих ключових проявів, пов’язаних з розумінням тексту, в роботі бази знань. This paper deals with human-computer interaction at the level of examination of methods of implementation of natural language communication in technical systems, in particular of natural language understanding. An approach to solving this problem is proposed which is centered around modeling the cognitive aspect of human speech activity on the basis of the natural language knowledge base. The model evaluation is conducted by executing an experimental test of occurrence of certain essential manifestations, linked to the understanding of natural language text, in the operation of knowledge base.