Застосування структурного опису зображень для вирішення задач інтелектуального аналізу відеопослідовностей - Агарков, А.В. (Штучний інтелект, 2017)
У даній роботі розглянуто використання опису зображень і видеопослідовностей у вигляді безлічі структурних елементів для вирішення завдань детектування, відстеження та розпізнавання рухомих об'єктів. Проведено теоретичні дослідження даної проблеми  даний формальний опис зображень і видеопослідовностей у вигляді безлічі структурних елементів, дано визначення опису виділених і об'єктів, що відслідковуються, розглянуто властивості структурних елементів, що належать одному об'єкту, властивості опису виділених об'єктів, властивості описів об'єктів, що відслідковуються, властивості функції перетворення/модифікації опису об'єктів, що відслідковуються від кадра до кадра, яка необхідна для здійснення трекінгу. In this paper, we consider the use of the description of images and video sequences in the form of a set of structural elements for solving problems of detection, tracking and recognition of moving objects. Theoretical studies of this problem have been carried out. A formal description of images and video sequences in the form of a number of structural elements is given, a definition of the description of detected and tracked objects is given, properties of structural elements belonging to one object, properties of detected objects description, properties of tracked objects descriptions, properties of the transformation/modification function of tracked objects description from frame to frame, which is necessary for tracking, are considered.