Уроки Наталі Кузякіної - Волицька, І. (Слово і Час, 2008)
Наталя Борисівна Кузякіна (05.09.1928 – 22.05.1994) – видатний літературознавець, театрознавець,
критик, доктор мистецтвознавств. У роки “хрущовської відлиги” і “брєжнєвського застою” сформувалася
й реалізувалася як непримиренний опонент офіціозної радянської науки. Талановита дослідниця
драматургії Івана Кочерги, Лесі Українки, Миколи Куліша, українського театрального процесу 1920-30-х років і зокрема Леся Курбаса, Н.Кузякіна вирізнялася науковою безкомромісністю і глибоко
особистісним підходом до проблем національної культури. У непростому й нелегкому творчому шляху
Н.Кузякіної відбилася доля чесного й сумлінного вченого в умовах політичної несвободи. Natalya Borysivna Kuziakina (5 September 1928 – 22 May 1994) – a prominent literary scholar, theatre
critic, specialist in drama studies, Doctor of Arts. In the years of “Khrushchev’s Thaw” and “Brezhnev’s
Stagnation Era” she became an irreconcilable opponent of semiofficial soviet science. As a talented researcher
of the works of Ivan Kocherga, Lesia Ukrayinka, Mykola Kulish, and as a specialist in Ukrainian theatrical
process of the 1920-30s, most importantly concerning the legacy of Les Kurbas, N.Kuziakina was remarkable
for her uncompromising scientific stand and deeply personal approach to the issues of national culture. Her
professional path, while neither easy nor simple, reflects the fate of a responsible and honest scholar in the
conditions of political non"freedom. Наталья Борисовна Кузякина (05.09.1928 –
22.05.1994) – известный литературовед, театровед,
критик, доктор искусствоведения. В годы
“хрущёвской оттепели” и “брежневского застоя”
сформировалась и реализовалась как
непримиримый оппонент официозной советской науки. Талантливая исследовательница драматургии
Ивана Кочерги, Леси Украинки, Николая Кулиша, украинского театрального процесса 1920-30-х годов
и в частности Леся Курбаса, Н.Кузякина отличалась научной бескомпромиссностью и глубоко
личностным подходом к проблемам национальной культуры. В непростом и нелегком творческом пути Н.Кузякиной отразилась судьба честного и совестного ученого в условиях политической несвободы.