Соціальна ефективність інноваційної політики ЄС - Ящишина, І.В. (Наука та наукознавство, 2015)
Стаття присвячена дослідженню соціальної спрямованості інноваційної політики Євроспільноти. Проаналізовано соціальні напрями основних стратегічних документів та середньострокових програм інноваційного розвитку ЄС. Визначено, що на зламі тисячоліть у країнах ЄС відбувається перехід від вузької до широкої концепції інноваційної політики, що передбачає розширення меж інноваційної діяльності поза суто техніко-технологічні рамки, та характеризується зростаючою націленістю на вирішення низки мінливих у часі соціальних проблем та соціальних викликів. Виявлено, що на соціальні цілі ЄС витрачає від 42 до 72% бюджету рамкових програм. Обґрунтовано соціальну ефективність інноваційної політики ЄС, виявлено, що зростання інноваційного індексу SII в країнах ЄС прямо впливає на зростання індексу людського розвитку та веде до зростання ВВП (ПКС) на душу населення. Статья посвящена исследованию социальной направленности инновационной политики Евросообщества. Проанализированы социальные направления основных стратегических документов и среднесрочных программ инновационного развития ЕС. Определено, что на рубеже тысячелетий в странах Евросообщества происходит переход от узкой к широкой концепции инновационной политики, что предусматривает расширение границ инновационной деятельности за чисто технико-технологические рамки и характеризуется растущей нацеленностью на решение ряда меняющихся во времени социальных проблем и социальных вызовов. Выявлено, что на социальные цели ЕС тратит от 42 до 72% бюджета рамочных программ. Обоснована социальная эффективность инновационной политики ЕС, выявлено, что рост инновационного индекса SII в странах ЕС напрямую влияет на рост индекса человеческого развития и ведет к росту ВВП (ППС) на душу населения. The social focus of the innovation policy in the EU is studied. Qualitative parameters and essential social vectors of the key strategic documents and medium-term innovation programs of the EU are analyzed. It is argued that at late 20 – early 21 centuries the EU was moving away from the narrow concept of the innovation policy towards its broader concept that puts emphasis on the expansion of innovation beyond the merely technical and technological boundaries and on solving a series of social problems. It is shown that the social objectives account for 42 to 72% of the EU Framework Programs budget. The social effectiveness of the innovation policy in the EU is highlighted; it is shown that a growth in the innovation index (SII) in EU member states has had positive effects for Human Development Index and per capita GDP (measured by PPP).