Перспективи розвитку новітніх технологій в Україні - Грига, В.Ю. (Наука та наукознавство, 2015)
У статті розглянуто питання розвитку новітніх технологій в Україні. Проаналізовано напрями технологічного розвитку у світі, що ідентифіковані за результатами аналізу динаміки ко-патентування (патентних пар) за процедурою PCT. Досліджено патентну активність вітчизняних винахідників в контексті розвитку новітніх технологій за результатами аналізу патентів, наявних у базі даних «Винаходи (корисні моделі) України». Виявлено, що траєкторія технологічного розвитку України не відповідає сучасним глобальним тенденціям. В статье рассмотрены вопросы развития новейших технологий в Украине. Проанализированы направления технологического развития в мире, идентифицированые по результатам анализа динамики ко-патентования (патентных пар) по процедуре PCT. Исследована патентная активность отечественных изобретателей в контексте развития новейших технологий по результатам анализа патентов, информация о которых размещена в базе данных «Изобретения (полезные модели) Украины». Выявлено, что траектория технологического развития Украины не отвечает современным глобальным тенденциям. Issues of advanced technologies development in Ukraine are dealt with. Global trends in future technology development, identified by analyzing the dynamics of co-patenting (patent pairs) using PCT procedure, are studied. Patenting of advanced technologies by Ukrainian inventors is studied by use of data from the database «Inventions (Utility Models) in Ukraine". The results show a wide gap between the technological development trajectory in Ukraine and the current global trends.