Про результати виконання цільової програми наукових досліджень НАН України "Розвиток, створення та використання найбільших у світі українських низькочастотних радіоастрономічних елементів і систем" на 2014—2017 рр. (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 27 грудня 2017 року) - Коноваленко, О.О. (Вісник НАН України, 2018)
Виконання протягом 2014—2017 рр. цільової комплексної програми НАН
України «Розвиток, створення та використання найбільших у світі українських низькочастотних радіоастрономічних елементів і систем» було
дуже важливим для розвитку вітчизняної і навіть світової низькочастотної радіоастрономії. Зараз у всьому світі спостерігається бурхливий прогрес цієї науки, створюються нові радіотелескопи, але наша країна і сьогодні залишається світовим лідером. На найбільших радіотелескопах
декаметрових хвиль УТР-2 і УРАН було не лише принципово модернізовано
засоби та методи спостережень, а й істотно розширено функціональні
можливості та діапазон робочих частот завдяки створенню додаткових
антен ГУРТ нового покоління. Реалізація скоординованих багатоантенних міжнародних досліджень з використанням найчутливіших вітчизняних радіотелескопів, закордонних наземних інструментів і космічних місій дозволила отримати багато пріоритетних результатів у галузі вивчення об’єктів Всесвіту. The implementation of target scientific complex program of NAS of Ukraine for 2014-2017 was very important and
indispensable for the development of national and even worldwide low-frequency radio astronomy. Currently this science
is rapidly progressing in the world, including the creation of new radio telescopes. But our country remains a world
leader. Largest decameter wave radio telescopes UTR-2 and URAN not only fundamentally improved their means and
methods of observation, but also significantly expanded their capabilities and operating frequency range with the creation
of an additional antenna GURT of the new generation. It is proved that the implementation of coordinated multi-antenna
observations in international studies using the most sensitive Ukrainian radio telescopes and foreign ground-based
instruments as well as space missions allows obtaining a lot of priority results in the study of objects in the Universe.