Ноосферна цивілізація: від потенцій до нової реальності - Пирожков, С.І.; Хамітов, Н.В. (Вісник НАН України, 2018)
У статті обговорюються питання цивілізаційної суб’єктності України в
умовах сучасного світу, яка, на думку авторів, можлива лише через трансформацію її в суб’єкт ноосферної цивілізації, що, у свою чергу, потребує
глибинної світоглядної трансформації, трансформації свідомості, а вже
на цій основі — трансформації відносин між особистостями, країнами, цивілізаціями та цивілізаційними світами. Для виконання цього надскладного завдання потрібна консолідація українського суспільства і передусім його
інтелектуальної частини, а дієвим методологічним інструментом може
стати методологія метаантропологічного потенціалізму. The article discusses the issue of the civilizational subjectivity of Ukraine in the conditions of the modern world, which,
according to the authors, is possible only through its transformation into a subject of noospheric civilization, which, in
turn, requires a profound ideological transformation, transformation of consciousness, and on this basis — the transformation
of relations between individuals, countries, civilizations and civilizational worlds. To accomplish this complex
task, consolidation of Ukrainian society and, above all, its intellectual part is needed, and the methodology of metanthropological
potentialism can become the effective methodological tool.