Фізико-хімічна геомеханіка і нанохімічні процеси в природних і техногенних мінералах - Прокопенко, В.А.; Ковзун, І.Г.; Ульберг, З.Р.; Циганович, О.А.; Панько, А.В. (Вісник НАН України, 2018)
Розглянуто головні етапи розвитку суміжного розділу колоїдної хімії — фізико-хімічної геомеханіки нано- і мікроструктурованих дисперсних систем; її роль у вивченні геохімічних процесів, які супроводжують диспергування і подальше вторинне ущільнення гірських порід та рудних матеріалів. Сформульовано та експериментально підтверджено основоположне значення механохімічних, мікробіологічних і нанохімічних аспектів міжфазних контактних взаємодій в умовах процесів диспергування гірських порід та їх вторинного ущільнення. Показано, що отримані фундаментальні і прикладні результати відіграють важливу роль у створенні основ біоколоїдної хімії, біогеохімії, колоїдних біогеотехнологій захисту навколишнього середовища, розділення і збагачення полімінеральних залізоалюмооксидносилікатних рудних матеріалів, модифікування властивостей пелітових осадів (пелоїдів) для реабілітаційної медицини і курортології. The main steps of development of related section of colloid chemistry — physico-chemical geomechanics of nano- and microstructural disperse systems, its role in studying of geochemical processes, which accompany the dispersion and next secondary consolidation of rocks and ore materials, are considered. The ideas of fundamental importance for the development of research in the specified direction of mechanochemical, microbiological and nanochemical aspects of interface contact interactions in terms of dispersing processes of rocks and their secondary consolidation are formulated and experimentally confirmed. It is shown, that received fundamental and practical results are important for formation of foundations of biocolloid chemistry, biogeochemistry, colloid biotechnologies of environmental protection, separation and enrichment of polymineral iron-alumino-oxide-silicate ore materials, property modification of pelitic sediments (peloids) for rehabilitation medicine and balneology.